Wind aan de Stroom, de publieke projectvennootschap van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen , MLSO (Maatschappij voor het Haven-, Grond- en Industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied) en Geha nv, heeft beslist de levering van de turbines voor de Antwerpse linkeroever te gunnen aan het Duitse Siemens.

Wind aan de Stroom staat in voor de ontwikkeling van alles wat met windenergie te maken heeft op de Linkerscheldeoever van de Antwerpse haven. In een eerste stadium gaat het om 11 windturbines, met de optie van uitbreiding tot 17 stuks. De levering van de eerste onderdelen is gepland voor begin 2015, de eigenlijke installatie volgt in de zomer van 2015. 

De eerste elf machines worden gemonteerd op de sites van Antwerp Gateway, Borealis, Euroports, Global Container Services, Indaver, Luiknatie, Norbert Dentressangle, Sea Port Terminals, Tabaknatie en Van Loon Transport. “Eén van de uitdagingen van het project is de installatie van turbines op sites met beperkte ruimte wegens de hoge densiteit van de industriële en havenactiviteiten", aldus Jan Kjaersgaard, CEO van de onshore afdeling van Siemens Wind Power. 

“Onze windturbines (van 3MW per stuk, nvdr.) met rechtstreekse aandrijving voldoen aan deze eisen dankzij hun compacte ontwerp en lage gewicht.” Het nieuwe windpark zal stroom leveren aan een smart grid, dat aangelegd zal worden door Eandis in het kader van een proefproject. Siemens kan de bestelling alvast goed gebruiken: het besliste onlangs te investeren in een gloednieuwe fabriek voor windturbines in het Verenigd Koninkrijk, die half 2016 operationeel moet zijn. Het is overigens de eerste keer dat de winddivisie van Siemens in België een bestelling binnenhaalt.