Nieuws
- Geschreven door: Wind aan de Stroom & Vleemo
Er zijn diverse redenen waarom een operationele windturbine soms niet draait. De windturbine staat stil omdat hij in onderhoud is, de windturbine wordt stilgelegd om de slagschaduwnorm niet te overschrijden, omdat het elektriciteitsnet overbelast kan zijn, om avifaunistische redenen …. of het is koud en er is ijsvorming mogelijk op de wieken. Om de winterprik te overbruggen, hebben zowel Vleemo als Wind aan de Stroom een team dat instaat voor het winterbeheer.
Waarom winterbeheer?
Tijdens een koude periode is het mogelijk dat er zich ijs zou kunnen vormen op de windturbine. Vooral de wieken zijn hier gevoelig aan door de hoge snelheid waarmee ze ronddraaien. Dit ijs zou vervolgens kunnen loskomen en naar beneden vallen. Als de windturbine nog zou draaien kan dit ijs zelfs weggeworpen worden.
1. Preventie ijsworp
Elke windturbine is wettelijk verplicht uitgerust met een ijsdetectiesysteem om de windturbine automatisch stil te zetten bij winterse omstandigheden waardoor ijsworp niet voorkomt. Wind aan de stroom en Vleemo gebruiken zelfs parallel 3 systemen:
- Meteostations: dit systeem meet oa temperaturen, vochtigheid, neerslag en ter hoogte van de gondel van de windturbines op verschillende locaties in de Haven. Het meteostation gebruikt al deze waarden om te bepalen of er ‘bijna’ condities voor ijsaccumulatie zijn.
- Labko sensor: deze sensor bevat een thermisch meetsysteem dat gevoelig is voor ijs en wordt tevens op de gondel van de windturbines geplaatst.
- Power curve meting: dit systeem detecteert ijsaccumulatie op de wieken op basis van het vermogen van de windturbine bij een bepaalde windsnelheid.
In al deze gevallen worden de windturbines preventief stilgelegd.
2. Maatregelen ijsval
De grootste ijsaccumulatie wordt voorkomen doordat de windturbines automatisch stilvallen. Echter kan er zich op een stilstaande windturbine nog steeds ijs op de wieken vormen, al is dit dan maar een fractie vergeleken met een draaiende windturbine. Ijs dat van een stilstaande windturbine zou kunnen vallen noemen we ijsval.
Wind aan de stroom en Vleemo treffen voor dit scenario allerlei maatregelen nabij de windturbine. Er worden perimeters uitgezet, LED waarschuwingsborden en flitslampen lichten op, er worden automatisch mails naar de betrokken partijen nabij de windturbinesites verstuurd, bladverwarming* wordt ingeschakeld en een dispatch dienst wordt ingericht die de situatie op de voet volgt.
*Bladverwarming: de turbinewieken zijn uitgerust met een verwarmingssysteem waarmee ijsaccumulaties op de wiekenworden vermeden en/of onder toezicht van een medewerker kunnen worden afgesmolten. M.a.w. kan het systeem het fenomeen van natuurlijke dooi bij opwarming van de buitenlucht voor zijn. Bij sommige windturbines kan dit systeem zelfs preventief alle wieken constant warm houden waardoor ijsaccumulatie wordt voorkomen.
3. Inspecties
Na de winterse omstandigheden wordt een windturbine nooit zomaar heropgestart. Een medewerker zal de windturbines eerst visueel ter plekke met een verrekijker inspecteren, zoals ook wettelijk verplicht is. Pas als we zeker zijn dat de windturbine ijsvrij is, wordt deze opnieuw gestart.
- Geschreven door: Jan Stassijns, Het Nieuwsblad
De vrijwilligers van geefwinkel Feniks in Burcht (Zwijndrecht) trakteerden zaterdag zo’n 130 mensen in armoede op een feestmaaltijd. Dat deden ze ook al in 2019, al ging het er dit weekend toch net iets anders aan toe. Het waren de mensen zelf die de gerechten klaarmaakten, specialiteiten uit ieders cultuur. “Het enthousiasme was enorm”, zegt Ingrid Pierré, één van de initiatiefnemers.
Bij geefwinkel Feniks in Burcht, een deelgemeente van Zwijndrecht, kunnen kansarmen het hele jaar door terecht voor kleding, huishoudspullen, speelgoed en andere zaken. Het initiatief startte zo’n negen jaar geleden na een oproep om spullen in te zamelen voor de vluchtelingenkampen in Calais. “We hebben toen heel wat ingezameld voor de mensen daar”, vertelt Ingrid Pierré van Feniks, dat volledig draait op vrijwilligers. “Maar toen kwam het besef dat in onze gemeente ook heel wat mensen het financieel erg moeilijk hebben. Zo is, met steun van de gemeente, de geefwinkel ontstaan, waar zo’n zeshonderd mensen geregeld langskomen.”
Lees meer: Geefwinkel Feniks trakteert mensen in armoede op feestmaaltijd
- Geschreven door: Bart Bode, directeur VWEA
Dit jaar werden er in Vlaanderen 55 nieuwe windturbines gebouwd, in vermogen is dit een aangroei van 204 MW. Het totaal aantal operationele windturbines in Vlaanderen bedraagt nu 672 met een totaal vermogen van 1748,6 MW. Windenergie draagt meer en meer bij tot lokale stroomproductie, die ons minder afhankelijk maken van buitenlandse gebeurtenissen, stelt de Vlaamse energiesector.
In 2022 zijn er 55 windturbines bijgebouwd in Vlaanderen, met een bijkomend geïnstalleerd vermogen van 204 MW, zodat het totaal vermogen aan windenergie in Vlaanderen nu 1748,6 MW[1] bedraagt.
- Geschreven door: Wind aan de Stroom
Wind aan de Stroom sponsorde de wedstrijdbal in het Freethielstadion tijdens de match SK Beveren - Royal Antwerp FC op donderdag 10 november. Enkele prominente aanwezigen gaven samen de aftrap aan het begin van deze spannende wedstrijd.
- Geschreven door: MLSO
In de nieuwste editie van HALO, het magazine van Maatschappij Linkerscheldeoever, vind je een interview met twee van onze onderhoudstechniekers terug. Ben Mahieu en Joeri Van Aertselaer rijden elke dag rond om onze turbines te inspecteren en te zorgen dat alles veilig kan blijven verlopen!
- “Er is nog een enorm potentieel om de windcapaciteit in Vlaanderen te verhogen”
- 57 nieuwe windturbines in 2021, windsector toont zich veerkrachtig in moeilijke tijden
- Wind is een enorme groeimarkt
- Internationale Dag van de Wind 2021 - Inhuldiging windturbines DEME
- 30.000 ambassadeurs voor windenergie in Vlaanderen
door Stekkedoos