De vrijwilligers van geefwinkel Feniks in Burcht (Zwijndrecht) trakteerden zaterdag zo’n 130 mensen in armoede op een feestmaaltijd. Dat deden ze ook al in 2019, al ging het er dit weekend toch net iets anders aan toe. Het waren de mensen zelf die de gerechten klaarmaakten, specialiteiten uit ieders cultuur. “Het enthousiasme was enorm”, zegt Ingrid Pierré, één van de initiatiefnemers.

Bij geefwinkel Feniks in Burcht, een deelgemeente van Zwijndrecht, kunnen kansarmen het hele jaar door terecht voor kleding, huishoudspullen, speelgoed en andere zaken. Het initiatief startte zo’n negen jaar geleden na een oproep om spullen in te zamelen voor de vluchtelingenkampen in Calais. “We hebben toen heel wat ingezameld voor de mensen daar”, vertelt Ingrid Pierré van Feniks, dat volledig draait op vrijwilligers. “Maar toen kwam het besef dat in onze gemeente ook heel wat mensen het financieel erg moeilijk hebben. Zo is, met steun van de gemeente, de geefwinkel ontstaan, waar zo’n zeshonderd mensen geregeld langskomen.”

in 2019 wilden de vrijwilligers iets extra op poten zetten: een heuse kerstmaaltijd voor jong en oud. Door corona is het lang bij die ene editie gebleven, maar afgelopen zaterdag kreeg het een vervolg. “Een nieuwjaarsmaaltijd dit keer”, zegt Pierré. “130 mensen hebben zich ingeschreven. En velen van hen hebben zelf voor het eten gezorgd. Wij betaalden de ingrediënten en zij maakten specialiteiten uit hun cultuur klaar. Het enthousiasme was enorm. Zij zien het als een manier om iets terug te geven.”

“Het was echt genieten”, zegt Pierré. “Samen tafelen doet iets met mensen. En dankzij onze sponsor ‘Wind aan de Stroom’, hebben we hen ook allemaal een cadeautje kunnen geven, zoals een stofzuiger of een strijkijzer. Ze hadden zelf de keuze, zodat het ook iets is dat ze echt kunnen gebruiken.”

Alle aanwezigen mochten een cadeautje uitkiezen. 
Alle aanwezigen mochten een cadeautje uitkiezen.  — ©  Joris Herregods

Jan Stassijns, Het Nieuwsblad

Dit jaar werden er in Vlaanderen 55 nieuwe windturbines gebouwd, in vermogen is dit een aangroei van 204 MW. Het totaal aantal operationele windturbines in Vlaanderen bedraagt nu 672 met een totaal vermogen van 1748,6 MW. Windenergie draagt meer en meer bij tot lokale stroomproductie, die ons minder afhankelijk maken van buitenlandse gebeurtenissen, stelt de Vlaamse energiesector.

In 2022 zijn er 55 windturbines bijgebouwd in Vlaanderen, met een bijkomend  geïnstalleerd vermogen van 204 MW, zodat het totaal vermogen aan windenergie in Vlaanderen nu 1748,6 MW[1] bedraagt.

Wind aan de Stroom sponsorde de wedstrijdbal in het Freethielstadion tijdens de match SK Beveren - Royal Antwerp FC op donderdag 10 november. Enkele prominente aanwezigen gaven samen de aftrap aan het begin van deze spannende wedstrijd.

20221110 SK Beveren 4

In de nieuwste editie van HALO, het magazine van Maatschappij Linkerscheldeoever, vind je een interview met twee van onze onderhoudstechniekers terug. Ben Mahieu en Joeri Van Aertselaer rijden elke dag rond om onze turbines te inspecteren en te zorgen dat alles veilig kan blijven verlopen! 202203 202205 MLSO HALO 41 Job in de kijker Pagina 1

202203 202205 MLSO HALO 41 Job in de kijker Pagina 2

 

Windenergie zal in de toekomst een steeds belangrijker deel uitmaken van onze energiemix. Gelukkig is er in Vlaanderen nog een enorm potentieel om de windcapaciteit te verhogen. “Zo zal niet enkel onze duurzaamheid verbeteren, maar ook onze onafhankelijkheid”, zeggen Bart Bode (directeur) en Lore Wouters (beleidsmedewerker) van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA).