De vrijwilligers van geefwinkel Feniks in Burcht (Zwijndrecht) trakteerden zaterdag zo’n 130 mensen in armoede op een feestmaaltijd. Dat deden ze ook al in 2019, al ging het er dit weekend toch net iets anders aan toe. Het waren de mensen zelf die de gerechten klaarmaakten, specialiteiten uit ieders cultuur. “Het enthousiasme was enorm”, zegt Ingrid Pierré, één van de initiatiefnemers.

Bij geefwinkel Feniks in Burcht, een deelgemeente van Zwijndrecht, kunnen kansarmen het hele jaar door terecht voor kleding, huishoudspullen, speelgoed en andere zaken. Het initiatief startte zo’n negen jaar geleden na een oproep om spullen in te zamelen voor de vluchtelingenkampen in Calais. “We hebben toen heel wat ingezameld voor de mensen daar”, vertelt Ingrid Pierré van Feniks, dat volledig draait op vrijwilligers. “Maar toen kwam het besef dat in onze gemeente ook heel wat mensen het financieel erg moeilijk hebben. Zo is, met steun van de gemeente, de geefwinkel ontstaan, waar zo’n zeshonderd mensen geregeld langskomen.”

in 2019 wilden de vrijwilligers iets extra op poten zetten: een heuse kerstmaaltijd voor jong en oud. Door corona is het lang bij die ene editie gebleven, maar afgelopen zaterdag kreeg het een vervolg. “Een nieuwjaarsmaaltijd dit keer”, zegt Pierré. “130 mensen hebben zich ingeschreven. En velen van hen hebben zelf voor het eten gezorgd. Wij betaalden de ingrediënten en zij maakten specialiteiten uit hun cultuur klaar. Het enthousiasme was enorm. Zij zien het als een manier om iets terug te geven.”

“Het was echt genieten”, zegt Pierré. “Samen tafelen doet iets met mensen. En dankzij onze sponsor ‘Wind aan de Stroom’, hebben we hen ook allemaal een cadeautje kunnen geven, zoals een stofzuiger of een strijkijzer. Ze hadden zelf de keuze, zodat het ook iets is dat ze echt kunnen gebruiken.”

Alle aanwezigen mochten een cadeautje uitkiezen. 
Alle aanwezigen mochten een cadeautje uitkiezen.  — ©  Joris Herregods

Jan Stassijns, Het Nieuwsblad