Op 15 juni werd wereldwijd de Dag van de Wind gevierd. Ook in Vlaanderen is er reden tot feest: de 510 Vlaamse windturbines leveren reeds een kwart van het jaarlijkse stroomverbruik van de Vlaamse gezinnen. Naar aanleiding van deze feestdag zette Wind aan de Stroom een werf open.

Van deze 510 turbines worden er momenteel twintig uitgebaat door WIND AAN DE STROOM op de Linkerscheldeover. Partnerbedrijf VLEEMO baat er ook nog eens dertig uit op de Rechterscheldeoever in de Haven van Antwerpen. Daarbij zijn er nog vijf in opbouw, wat maakt dat deze 55 windturbines samen in de Antwerpse Haven tegen het einde van 2018 stroom kunnen leveren aan 110.999 gezinnen.

Op de Dag van de Wind hebben de havenbedrijven uit de buurt van drie windturbines de kans gekregen om bij een hapje en een drankje een kijkje te komen nemen in één van deze mastodonten van bijna 200 meter hoog. Op de Rechterscheldeoever waren dit afgewerkte turbines, in de Waaslandhaven werden de buren uitgenodigd om een kijkje te nemen bij een turbine in opbouw. 

Een 250-tal genodigden maakten van hun middagpauze gebruik om de turbine binnen te stappen die ze dagelijks vanuit hun werkplek kunnen bezichtigen. Velen onder hen hebben de opbouw ervan van dichtbij gevolgd, maar toch bleef de verbazing over de omvang van de turbine groot bij het betreden.

Het is de bedoeling dat de windturbines in de Antwerpse Haven binnen enkele jaren de volledige Stad Antwerpen van groene stroom kunnen voorzien.

Bekijk hier enkele impressies van de Dag van de Wind op de Linkerscheldeoever en de opbouw van deze turbine: