Zeg windmolens en je denkt meteen aan Nederland. Maar qua moderne windenergie, gewonnen op land, doet Vlaanderen het beter dan onze noorderburen. Dat blijkt uit recente cijfers. "Er staan nu 503 windturbines in Vlaanderen, goed voor een vermogen van 1.136 Megawatt", zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld). Uit een overzicht per gemeente blijkt dat Wind aan de Stroom hierin een belangrijk aandeel heeft.

"We steken Nederland voorbij wat het geïnstalleerd vermogen per vierkante kilometer betreft: met 83 kilowatt/km2 staan we op de derde plaats, na Duitsland (140 kW/km2) en Denemarken (99). Voor zonnepanelen blijven we op twee, na Malta en vóór Duitsland. Er zijn nog heel wat inspanningen nodig voor de energieomslag, maar we mogen gerust wat trotser zijn op wat we al bereikt hebben."

Op de website van Het Laatste Nieuws vindt u statistieken over windenergie in Vlaanderen en de verhouding tot de andere Europese landen. Eén van de statistieken toont de verdeling van de windturbines per Vlaamse gemeente. Met 43 stuks en een vermogen van 101,8 MW is Gent koploper. Op de tweede plaats staat Antwerpen met 37 turbines en een vermogen van 94,5 MW. De tweede plaats van de Scheldestad is vooral te danken aan partnerbedrijf Vleemo, dat 30 van de 37 turbines exploiteert of 80,75 MW. Op een derde plaats staat Beveren met 31 turbines of 86,6 MW. Van deze 31 turbines zijn er 20 van Wind aan de Stroom, waaruit blijkt dat de mooie notering van Beveren voor een groot deel te danken is aan W@S.

Vlaanderen streeft naar 40 procent hernieuwbare elektriciteit in 2030. Met die boodschap trok Tommelein twee dagen door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar wordt onder meer aardwarmte gewonnen uit ondergelopen mijnschachten, een technologie die Tommelein wil laten onderzoeken voor Limburg. De deelstaat is wegens z'n ligging een gedroomde partner voor samenwerking. De Duitsers sluiten hun kerncentrales al in 2022 en zetten volop in op hernieuwbare energie.

Bekijk alle statistieken op de website van Het Laatste Nieuws