Bij Katoen Natie zijn gisteren de eerste lading gondels en wieken gelost voor de bouw van het nieuwe windmolenpark in de Waaslandhaven. In een eerste fase komen er 15 windmolens.

Eind vorig jaar werd gestart met de voorbereidende funderingswerken voor de bouw van deze turbines, sinds kort staan er enkele mastdelen recht. Nu de rest van de onderdelen wordt aangevoerd, zal de eerste volledige windturbine, op het terrein van Luiknatie, midden juli klaar zijn.

De 15 turbines worden aangesloten op het distributienet bij Eandis. Als alles volgens plan verloopt, zou het volledige park eind september gebouwd moeten zijn zodat voor het einde van het jaar de oplevering kan volgen. Aan het hele project hangt een prijskaartje van 70 miljoen euro.

Als het operationeel is, zal het park groene stroom aan 35.000 Vlaamse gezinnen kunnen leveren. Het schip met de onderdelen van Siemens Wind Power is afkomstig uit het Deense Esbjerg. De turbines worden op masten van 115 meter gemonteerd. De rotordiameter bedraagt 113 meter. De 15 windmolens samen vormen in één klap het grootste onshorewindmolenpark van het land.

Afhankelijk van de vergunningen komen er op termijn in totaal tussen de 40 en 50 turbines in het havengebied.