Met een druk op de knop hebben minister Annemie Turtelboom, de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver en de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel zondagmiddag symbolisch het startschot gegeven voor de bouw in de Waaslandhaven van wat op termijn het grootste windmolenpark op het land in België kan worden. Symbolisch want in november begonnen al de werken voor de bouw van de eerste fase, namelijk 15 molens. Op termijn zouden er dat 40 of 50 kunnen worden.

Het project wordt uitgevoerd door de NV Wind aan de Stroom waarin het Havenbedrijf voor 47 procent, de Maatschapij Linkerscheldeoever voor 28 procent en de NV Geha voor 25 procent participeert. Geha zelf is dan weer een consortium van Aspiravi, Vleemo en het Polder Investerings Fonds. Geha levert de knowhow en de ervaring. Apart is Vleemo de bouwheer van een mega-windmolenpark op de Antwerpse rechteroever. De plechtigheid had plaats in het voetbalstadion van Beveren waar overijverige stewards alleen op de hoogte bleken van de nakende match tussen Waasland-Beveren en Lokeren en niet van de plechtigheid.

start

Bij de opening onderstreepte burgemeester Van de Vijver dat Beveren nu al volop inzet op duurzaamheid en dit windmolenproject gerealiseerd werd zonder één beroepsprocedure. Minister Turtelboom wees er op dat de overheidssteun voor windmolens nu al per Megawatt-uur gezakt is tot 63 euro terwijl die bv. voor een in aanbouw zijnde Britse kerncentrale vandaag op 117 euro ligt.

Havenschepen Van Peel stelde dat als de haven ook in de toekomst wil zorgen voor welvaart en werk de haven verder in het Waasland moet uitbreiden met de Saeftinghezone.