DP World, de tweede belangrijkste terminaluitbater in de Antwerpse haven, zal drie windmolens aan het Deurganckdok plaatsen. Daarmee zijn er al elf bedrijven die samen 31 windmolens plannen op Linkeroever. Vanaf volgend jaar komen er ook extra windmolens op Rechteroever.

De komende jaren moeten er op Linkeroever 55 windmolens komen, die elektriciteit kunnen leveren aan zo'n 100.000 doorsneegezinnen van drie personen. Daarmee zou het windmolenpark op Linkeroever het grootste Vlaamse groenestroomproject aan land moeten worden. DP World Antwerp heeft nu een contract getekend om drie van die 55 windmolens op zijn concessie te laten bouwen. Het gaat om twee windmolens op de containerterminal aan de oostzijde van het Deurganckdok aan de Schelde en een windmolen aan het Noordelijke Insteekdok aan de terminal van Global Container Services. 

De bouw van de windmolens op Linkeroever wordt gecoördineerd door Wind aan de Stroom, een projectvennootschap van het Gemeentelijk Havenbedrijf en enkele partners. "Tot vandaag zijn er al contracten getekend voor 31 windmolens op Linkeroever", zegt Giovanni Vercammen (Wind aan de Stroom). Die windmolens komen op de gronden van de bedrijven DP World, Borealis, Euroports, Indaver, Luiknatie, Lumipaper, Norbert Dentressangle, Seaport Terminals, Tabaknatie, Van Loon en Van Moer. "Voor acht windmolens hebben we nu al een bouw- en een milieuvergunning. Tegen het einde van dit jaar hopen we de nodige vergunningen te hebben voor in totaal twaalf à vijftien windmolens. De bouw ervan start in de tweede helft van 2014, en zal minstens een halfjaar duren."

De windmolens zouden tegen begin 2015 worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Ze leveren elk een maximaal vermogen van 3 Megawatt. "Vanaf begin 2015 moeten ze stroom leveren aan zo'n 20.000 Belgische gezinnen. Daarnaast zullen ook verschillende havenbedrijven elektriciteit verbruiken van die windmolens, goed voor een equivalent groenestroomgebruik van nog eens 10.000 gezinnen", zegt Vercammen. De contracten voor de 31 windmolens zijn nog maar een begin. Tegen 2020 zouden er zo'n 55 windmolens moeten zijn. 

Ook op Rechteroever

Vanaf volgend jaar wijzigt er ook wat op Rechteroever. Vandaag staan daar al zeven windmolens: zes aan de Zandvlietsluis en eentje aan de Van Cauwelaertsluis. Maar de bouw van de laatste windmolen dateert al van 2009. "Na vier jaar van bouwstilte komen er volgend jaar weer enkele nieuwe windmolens bij. De aanvraag zit in een vergevorderd stadium", zegt David Daggelinckx, algemeen directeur van projectontwikkelaar Vleemo. De bouw lag lang stil wegens onder meer bezwaren van luchtverkeersleider Belgocontrol. "Maar die problemen zijn nu van de baan."